Hotelscholen

alle hotelscholen op een rij

Hbo-opleiding Hoger Hotelonderwijs

De studie Hoger Hotelonderwijs (voorheen: Hogere Hotelschool) is een brede en internationaal georiënteerde managementopleiding. In tegenstelling tot de mbo-variant ligt het accent niet op de uitvoerende taken in de bediening, maar op de taken van een manager. Denk aan het aansturen van personeel, het organiseren van een evenement en het meedenken over marketing en sales.

Wat kun je ermee worden?

Niet alleen in hotels werken mensen die bezig zijn met dienstverlening in gastvrijheid. Met een opleiding Hoger Hotelonderwijs kun je dan ook terecht bij congrescentra, toeristische bedrijven, restaurants en cateringbedrijven.

Wat is je kans op een baan?

Hoger Hotelonderwijs is een brede opleiding en de studenten staan bekend als hardwerkend en sociaal vaardig. Daarom heb je als afgestudeerde een goede kans op een baan. Dat hoeft niet eens per se in het hotelwezen te zijn. Je bent breed inzetbaar omdat je veel hebt geleerd over human resource management, marketing en sales. Ook heb je een goede dienstverlenende en klantgerichte houding ontwikkeld, wat veel werkgevers aanspreekt.

Wat is het carrièreperspectief?

In de hotelbranche kun je ver doorgroeien. De meeste hotels horen tegenwoordig namelijk bij grote internationale concerns waar er goede gelegenheid is om hogerop te komen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Professioneel omgaan met gasten: natuurlijk leer je hoe je gasten bedient. Maar ook op een hoger niveau in de organisatie ben je bezig met klanten. Denk aan de afhandeling van klachten en het uitvoeren van een tevredenheidsonderzoek.
  • Analyseren en doelen stellen: je leert analyseren welke behoeften er bij je klanten bestaan en hoe je hier op kunt inspelen (marketing). Een voorbeeld van een project is het schrijven van een strategie- en communicatieplan voor een bedrijf. Ook voor jezelf leer je ontwikkelingsdoelen te stellen, bijvoorbeeld door middel van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).
  • Een planning opzetten: hierbij horen verschillende taken, zoals het inplannen van personeel en het inkopen van goederen.
  • Organiseren en coördineren: dit lijkt op wat een evenementenmanager doet. Je organiseert bijvoorbeeld een evenement met een beperkt budget en middelen. Je gaat een locatie zoeken, misschien sponsoring regelen. Je koopt zelf catering in en nodigt gasten uit. Of je assisteert bij de organisatie van een congres.
  • Evalueren en aanpassen: waar er gepland wordt, moet er ook beoordeeld worden of alles goed is verlopen en waar het nog beter kan. Denk aan het voeren van een functioneringsgesprek met personeel.
  • Managen van eigen professionele ontwikkeling: je leert ook jezelf evalueren en bekijkt of je persoonlijke ontwikkeling volgens plan verloopt.
  • Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het beroep: de toeristische sector en de hotelsector zijn altijd in beweging. Misschien heb jij wel goede ideeën om de sector te vernieuwen? Je moet die ideeën kunnen vertalen in beleidsvoorstellen.

Hoe lang duurt het?

Je kunt deze opleiding in voltijd-, deeltijd- of duale vorm volgen. Dit verschilt overigens per hogeschool. Niet allemaal bieden ze een deeltijdopleiding aan. De voltijdopleiding duurt vier jaar. De deeltijd- en duale vorm duren meestal een half tot anderhalf jaar langer. Tenzij je kunt aantonen dat je Elders Verworven Competenties hebt. Daarmee kun je de studie wel met anderhalf jaar bekorten.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Dat Hoger Hotelonderwijs een managementopleiding is, merk je aan de lesonderwerpen:

  • Hospitality management
  • Toeristisch management
  • Evenementenmanagement

Ook leer je managementvaardigheden die je van pas komen in andere sectoren dan de horeca:

  • Financieel management
  • Personeelsmanagement
  • Strategisch management
  • Marketing management

Daarnaast is er, vooral in de eerste twee jaren, ook aandacht voor de meer horeca-inhoudelijke lesonderwerpen, zoals:

  • Food and Beverage (productkennis)
  • Catering (inkoop van en regels rond dergelijke diensten)
  • Vreemde talen

De meeste opleidingen Hoger Hotelonderwijs hebben twee stages van een half jaar, waarvan ten minste één stage in het buitenland. Voorbeelden van stageplaatsen zijn:

  • Receptionist bij een hotel
  • PR-medewerker bij een bungalowpark
  • Assistent-marketing manager bij een evenementenbureau.

Veel tweede stages zijn bij marketing- en salesafdelingen van hoofdkantoren van hotels. Ook lopen veel vierdejaars studenten stage bij de human resource (HRM) afdeling.

Je laatste stage bepaalt hoe je je specialiseert binnen de opleiding. Ga je stage lopen in de congres- en evenementenwereld, in het toerisme, of kies je voor een internationale stage?

Hoe zwaar is het?

Maartje Eradus, studente aan de NHTV internationale hogeschool te Breda: “De studiedruk kent pieken en dalen. Omdat je veel projectmatig werkt in groepen, ben je erg betrokken bij wat je doet en dat motiveert vanzelf om hard te werken. Ik heb de studiedruk nooit als te hoog ervaren.”

Welke toelatingseisen zijn er?

De hogescholen vragen doorgaans havo met het profiel Cultuur en Maatschappij of een ander profiel met een tweede moderne vreemde taal. Hetzelfde geldt voor vwo-studenten.

Studenten die al een mbo-vooropleiding horeca-ondernemer/ -manager hebben gedaan, kunnen de studie in verkorte vorm volgen (een of anderhalf jaar korter). Ook bij andere verwante vooropleidingen zoals restaurateur en afdelingsmanager is een verkorte vorm vaak mogelijk. Informeer hiernaar bij de studieadviseurs van de hogescholen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Houd je van regelen en organiseren?
  • Heb je er plezier in om het een ander naar de zin te maken?
  • Ben je geïnteresseerd in marketing en sales? Met andere woorden, wil je leren nadenken over waar de klant behoefte aan heeft en hoe je dat het beste kan promoten en verkopen?
  • Wil je graag stage lopen in het buitenland?

Dan is deze opleiding waarschijnlijk iets voor jou. Bezoek eens een opleiding- en/of selectiedag van een van de hogescholen en laat je informeren.

Wat is het profiel van de studenten?

Studenten Hoger Hotelonderwijs steken graag de handen uit de mouwen en doen dat graag temidden van collega’s en gasten. Veel studenten hebben op hun cv een lange lijst van baantjes in de detailhandel of horeca. Er zijn weinig beginnende studenten Hoger Hotelonderwijs die nog nooit ‘terras hebben gelopen’. En is dat niet het geval, dan stonden ze wel in de keuken van een restaurant of als verkoper in een kledingzaak. Bij het intakegesprek wordt hier ook naar gevraagd, hoewel het geen vereiste is.