MBA Opleidingen

MBA programma's en studies

MBA-titel

De titel MBA, Master of Business Administration, is ook in Nederland een begrip in het bedrijfsleven. Wie een MBA heeft, is een gewild object voor veel werkgevers.

De waarde van de MBA titel is sterk afhankelijk van de business school waar deze MBA-opleiding is gevolgd.

Daarbij is de MBA-titel in Nederland onbeschermd, waardoor in feite iedere opleiding een MBA-programma kan starten. Het zijn dan ook niet alleen de bekende scholen als Rotterdam School of Management, Nyenrode of Nimbas, die de opleidingen aanbieden. Ook hogescholen bieden, vaak in samenwerking met buitenlandse universiteiten, master-opleidingen. Kortom: het einde van de groei van het aantal MBA-opleidingen in Nederland is dan ook nog niet in zicht.

Ranglijst beste MBA programma’s

Om structuur aan te brengen in het aanbod van MBA-opleidingen voert het SCO-Kohnstamm Instituut ieder jaar een onderzoek uit naar de twintig beste MBA-opleidingen in Nederland.

Kosten

Vooral degenen die het MBA bij een gerenommeerde school hebben weten af te ronden, vallen in de prijzen op de arbeidsmarkt. Een MBA mag dan garant staan voor een forse salarisverhoging – al gauw zo’n tweeduizend euro bruto per maand – er moet ook een prijs voor worden betaald. MBA’s kosten nu eenmaal flink wat geld. De goedkoopste MBA die in Nederland kan worden gehaald is die bij het LOI. Kosten van deze twee jaar durende opleiding: ongeveer 8000 euro. De overige MBA-opleidingen in Nederland zijn echter aanzienlijk duurder.

Zo kost een volledige MBA-opleiding op Nyenrode – volgens een het onderzoek van het SCO-Kohnstamm Instituut nog steeds de beste ‘MBA-school’ van Nederland – al gauw 46 duizend euro. De kosten van een MBA op de Amerikaanse Harvard Business School bijvoorbeeld, bedragen ruim dertigduizend euro, exclusief verblijfkosten. Studeren in het buitenland kan dus ook. Bovendien is de keuze voor een studie in het buitenland vaak bepalend voor het land of nationaliteit van het bedrijf waar je zult werken. Wie kiest voor een MBA-opleiding in de Verenigde Staten, doet dit meestal om uiteindelijk ook in dit land te werken. De Amerikaanse MBA-opleidingen zijn bovendien vaak zeer nationaal gericht en worden niet of nauwelijks bezocht door studenten van buiten de VS. Veel internationaler zijn de Europese MBA-opleidingen. Ook besluiten Nederlandse studenten wel eens uit te wijken naar het buitenland om een gespecialiseerde MBA-opleiding te volgen. Zo kiest men wel Londen voor financiën en Milaan voor design.

Waar let je op?

Wie besluit een MBA-opleiding te volgen, kan de volgende vragen in acht nemen.

  1. Wat is de status van de school? Hoe staat de business school bekend? Heeft de school een goede naam opgebouwd binnen het bedrijfsleven, of zijn de prestaties van de school in de anonimiteit gebleven. Inventariseer bij mensen om je heen of ze van de betreffende school hebben gehoord. Om de kwaliteit en bekendheid van de school te beoordelen kun je tevens diverse ranglijsten raadplegen.
  2. Wil je full- of parttime studeren? De duur van een fulltime masterprogramma is afhankelijk van de vooropleiding en werkervaring, maar neemt al snel 2000 studie-uren in beslag, ofwel ongeveer een jaar. Wie kiest voor een fulltime studie moet dus in staat zijn om een jaar vrij te maken voor studie. (In de Verenigde Staten duurt een fulltime MBA-opleiding overigens vaak twee jaar.) Parttime studeren neemt weliswaar een langere tijd in beslag – zo’n twee en soms zelfs drie jaar – maar het aantal uren per week is aanzienlijk minder en ligt gemiddeld tussen de zeventien en tweeëntwintig uur. De parttime student kan vaak bovendien de opdrachten en de afstudeeropdracht uitvoeren in het bedrijf waar hij al werkzaam is.
  3. Waaruit bestaat je opleidingsbehoefte? Verschillende business scholen bieden verschillende MBA-programma’s, die bovendien kunnen verschillen wat inhoud betreft. Zo legt de nieuwe MBA-opleiding van LOI de nadruk op ict, maar ook zijn er MBA’s die de nadruk leggen op leidinggeven, op financiën of op internationale businessvaardigheden. Ook zijn er MBA’s op maat voor bijvoorbeeld technici, accountants en marketeers. Belangrijk is vooraf voor jezelf in kaart te brengen aan welke kennis en vaardigheden je behoefte hebt en welke MBA-opleiding zal helpen met je verdere loopbaan.
  4. Hoeveel geld ben je bereid te betalen? Ben je al werkzaam bij een bedrijf, dan is het zinvol te kijken naar het bedrag dat je werkgever bereid is te steken in jouw MBA-opleiding. Kijk niet alleen naar de kosten van de studie, maar houd ook rekening met de eventuele kosten van inschrijving, boeken, computer, reis- en verblijfkosten. Ook verschillen de kosten niet alleen per school, maar ook per MBA-opleiding. Zo biedt Nyenrode bijvoorbeeld diverse MBA-programma’s variërend van een International MBA (23 duizend euro) en een Parttime MBA (46 duizend euro) tot en met een Executive MBA (56 duizend euro) en een Financial Services and Insurance MBA (34 duizend euro). Een MBA-opleiding kost hoe dan ook veel geld, maar als het goed is verdien je die kosten in de loop van je carrière dubbel en dwars terug.
  5. Hoe is de studentenpopulatie opgebouwd? Wat MBA-opleidingen betreft is er in feite voor ieder wat wils. Ook wat leeftijd, werkervaring en interesses betreft. Op de websites van de diverse business scholen wordt vaak een indicatie gegeven van de kenmerken van studenten. Inventariseer dan ook welke groepen studenten de voorkeur geven aan welke universiteiten en maak je keuze.
  6. Hoe internationaal is het programma? De meeste MBA-opleidingen zijn engelstalig, maar dat wil niet zeggen dat iedere opleiding ook even internationaal gericht is. Een MBA is niet alleen een internationaal erkende titel, ook het bedrijfsleven zelf is in de loop der jaren steeds internationaler gaan opereren. Deze globalisering dient dan ook zichtbaar te zijn in het MBA-programma. Is de te behandelen leerstof bijvoorbeeld uitsluitend van toepassing op de Nederlandse markt, of heeft het curriculum een internationaal karakter?
  7. Wat zijn de toelatingseisen? De toelatingseisen van zijn over het algemeen behoorlijk streng. Voor de meeste MBA-opleidingen dien je over een hoge GMAT-score te beschikken, ofwel een toelatingsexamen op het niveau van een Nederlands vwo-diploma. Vaak ook ben je verplicht een TOEFL-toets af te leggen waarmee je kennis van de Engelse taal wordt getest. Daarnaast moet je bij sommige opleidingen ofwel een hbo-, ofwel een universitaire studie hebben afgerond, terwijl andere alleen academici toelaten. Sommige MBA-opleidingen eisen ook nog de nodige jaren werkervaring.